top of page

Borstlifting

Waarom een borstlifting?

De vorm van de vrouwelijke borst wijzigt gedurende het leven. Zo neemt de kwaliteit van de huid af met de leeftijd. Daarnaast verandert de samenstelling van het borstweefsel. Waar dit bij jonge vrouwen voornamelijk uit stevig klierweefsel bestaat, zal dit bij het ouder worden in zachter vetweefsel veranderen. Ook een zwangerschap, borstvoeding en gewichtsschommelingen kunnen dit proces beïnvloeden. Het zakken van de borst noemen we ptose. Dit kan je merken aan de positie van de tepel. 

Behandeling​​

Het doel van een borstlift is het hoger brengen van de tepel en het modelleren van de borst.  Het teveel aan huid wordt verwijderd, met maximaal sparen van het borstweefsel zelf om zoveel mogelijk volume te behouden. Als je meer volume en/of meer projectie wenst, kan het nodig zijn om deze ingreep te combineren met het plaatsen van een borstprothese of implantaat. Deze ingreep wordt uitgelegd op de pagina over borstvergroting.

De littekens die gemaakt worden, zijn afhankelijk van het teveel aan huid dat dient verwijderd te worden.

  • In geselecteerde gevallen wordt een beperkte lift uitgevoerd met enkel een cirkelvormig litteken rond het tepelhof. 

  • Wanneer het huidoverschot beperkt is, kan gewerkt worden met een lollipop-litteken; een cirkel rondom het tepelhof en een verticale lijn richting de borstplooi.

  • Dient meer huid verwijderd te worden, moet hier meestal nog een horizontale lijn aan worden toegevoegd die zich in de borstplooi bevindt. Zo ontstaat een J-vormig of ankervormig litteken.

  • Bij forse vermagering (door levensstijl aanpassingen of na bariatrische chirurgie) kan een belangrijk huidoverschot ontstaan. De littekens dienen dan vaak verlengd te worden tot in de oksel of naar de rug. In deze blogpost lees je meer over body contouring na massive weight loss.

Patiënten ervaren deze ingreep gewoonlijk niet als heel pijnlijk en standaard pijnstilling zoals paracetamol of ibuprofen is voldoende (of vaak zelfs overbodig). Alle aanwijzingen over het verloop tijdens en na de ingreep werden samengevat in een handige infofiche die je via deze link kan downloaden. Meer info over het kiezen van de juiste postoperatieve beha vind je hier.

Luister naar onze podcast over borstlifting, waarin we je meer vertellen over deze ingreep.

Wat kan er mislopen?

Aan elke operatie zijn inherente risico's verbonden, zoals bloeding, infectie en wondproblemen. Specifiek voor een borstlifting zijn er een aantal aandachtspunten waarvan je je bewust dient te zijn:

  • In zeldzame gevallen is het geven van borstvoeding niet meer (volledig) mogelijk. Met de techniek die wij toepassen wordt dit tot een minimum beperkt. 

  • De bloedvoorziening van de tepel en het tepelhof kan bemoeilijkt worden indien de borst sterk uitgezakt is.

  • Ook het gevoel t.h.v. de tepel en het tepelhof kan na de operatie wijzigen.

Kostenplaatje

Belangrijk om te weten is dat een zuivere borstlifting (dus bijvoorbeeld niet i.k.v. een borsttumor) een esthetische ingreep is, en niet in aanmerking komt voor terugbetaling. 

Een vraag?

Voelt dit herkenbaar voor jou en/of heb je vragen, aarzel niet om ons te contacteren via e-mail of Whatsapp, of even langs te komen. Een afspraak kan je maken via e-mail, Whatsapp of telefonisch.

Contact

info@surgicart.be

+32 (0) 471 95 37 06

Dr. Margot Den Hondt

Ziekenhuis Oost-Limburg

Schiepse Bos 6

3600 Genk

drdenhondt@surgicart.be

Dr. Nicholas Wilssens

Sint-Trudo Ziekenhuis

Diestersteenweg 100

3800 Sint-Truiden

drwilssens@surgicart.be

bottom of page